top of page
IMG_5882.jpg

‘The Mikado’ van Gilbert & Sullivan

Wat moet een Japanse jongen nou als-ie van z’n moeder met een oudere vrouw moet trouwen? Tja, als die moeder de Mikado, de keizerin van Japan is: luisteren! In deze musical heeft de jongen, Nanki-Poo, daar niet zoveel zin in en hij vlucht naar z’n vriendinnetje Yum-Yum in het stadje Titipu.

The Mikado: Citaat
IMG_5920_edited.jpg

The Mikado

Yum-Yum blijkt bij zijn aankomst intussen verloofd met haar voogd, de wegens flirten ter dood veroordeelde kleermaker Ko-Ko. Het dorp, onder aanvoering van de opperritselaar Pooh-Bah, heeft Ko-Ko echter tot opperbeul benoemd. Hij zal zichzelf als eerste moeten onthoofden en omdat dat fysiek nogal lastig is, zullen alle andere executies eindeloos moeten wachten. Een maas in de wet en geen executies meer in Titipu: iedereen tevreden. Iedereen, op de Mikado na dan – zij wil per se dat er alsnog een executie plaatsvindt. Wanneer Ko-Ko hoort dat Nanki-Poo zich uit liefdesverdriet het leven wil benemen, stelt hij hem voor dat Nanki-Poo 1 maand een gesubsidieerd goed leventje mag leiden als Ko-Ko hem daarna daarna mag onthoofden. Nanki-Poo gaat op dat voorstel in op voorwaarde dat hij met Yum-Yum mag trouwen. Omdat Ko-Ko beslist een slachtoffer moet hebben stemt hij toe en hij schakelt Pooh-Bah, ook aartsbisschop van Titipu, in om de twee te trouwen. Pech is wel dat na een maand huwelijk niet alleen Nanki-Poo onthoofd zal warden, maar dat volgens oud gebruik ook zijn vrouw levend moet worden begraven! Voor Yum-Yum bederft dat wel enigszins de feestvreugde. Onverwachts verschijnt de Mikado, in gezelschap van Nanki-Poo’s gearrangeerde aanstaande – Katisha. Ko-Ko, in tijdsnood, liegt trots dat hij een zekere Nanki-Poo heeft onthoofd. De Mikado reageert geschokt en tot ontsteltenis van iedereen meldt ze dat Nanki-Poo haar zoon is. En wie de kroonprins ombrengt, hoe goedbedoeld ook, wacht een gruwelijke dood. Nanki-Poo is best bereid aan te tonen dat hij nog springlevend is, maar dan moet Ko-Ko eerst met Katisha trouwen, zodat er van die kant geen gevaar meer te duchten is. Katisha gaat op Ko-Ko’s aanzoek in. Met de levende Nanki-Poo en de verrassende stelling dat het woord van de Mikado wet is, dus als zij wil dat er iemand dood gaat, die persoon toch eigenlijk al zo goed als dood is en er dus aan de executieplicht voldaan is, is de Mikado weer volledig gelukkig.

The Mikado: Tickets

Gallerij

The Mikado: Tekst
The Mikado: Pro Gallery

Creatives

De artistieke leiding van The Mikado is in handen van Hubert ter Meulen. Vast verbonden aan Musicalgroep Utrecht neemt hij zowel de regie als de muzikale leiding van de productie voor zijn rekening. In die overvolle rol vond hij ook nog tijd arrangementen en zelfs de volledige set orkestbanden voor deze productie te maken.

Voor de choreografie wordt hij energiek terzijde gestaan door Mirthe Bron, die daarnaast de cast ondersteunt als zang-repetitor. Dat blijft niet bij het ‘zetten’ van de productie: beiden steken veel tijd en energie in het opleiden van de spelers op hun respectievelijke vakgebieden.

Op acteergebied richt Arjan Kindermans zich met zijn stimulerende regieactiviteiten en acteerworkshops met name op het verder ontwikkelen van de spelprestaties.

The Mikado: Tekst
bottom of page